Przed zakupem auta można zamówić (np. na Allegro) raporty Carfax i Autocheck w których są ujęta dane jak: ilość właścicieli, status prawny, rozliczenia szkód ubezpieczeniowych (np. info o wystrzelonych poduszkach), czynności serwisowe - wszystko z datami i przebiegiem. Ciężko mi powiedzieć który z powyższych raportów jest lepszy, raz więcej informacji w jednym, przy innym aucie w drugim.
Za sam udział w aukcji na iaai.com zapłaciłem pośrednikowi 400$ (z nim też ustalałem wszystkie koszty transportu, ale i tak o niektórych dowiedziałem się po fakcie, jak o koszt rozładunku

Koszty transportu, podatków i innych opłat:
- transport auta w USA od właściciela do portu w którym będzie załadunek na statek - to maksymalnie $1200 przez całe stany,
- załadunek kontenera + transport morski, w tym ubezpieczenie + rozładunek powinien wyjść około $1400,
- Cło 10% nalicza się z sumy ceny auta i kosztów transport z USA,
- później z całości powiększonej o cło płaci się 19% VAT (w Niemczech, bo sprowadzając do Polski będzie 23%),
- z powyższych wartości (z VAT) płacimy w Polsce akcyzę (na chwilę obecną 3,1% dla pojemności do 2000 cm3 czyli dla S2000 do rocznika 2003, dla nowszych z 2,2 litra będzie 18,6%) - od roku 2017 trwają prace nad nowym sposobem naliczeń akcyzy, więc podane tu wartości mogą się niebawem zmienić;
- Transport z Berlina do Gdyni 1700 zł;
- Tłumaczenie dokumentów, badanie techniczne, rejestracja - (edit) około 600 zł (ja wybrałem wariant z rejestracją tymczasową za dodatkowe 62 zł, aby móc dojechać na kołach do warsztatów na przeróbki i później na badanie techniczne, oczywiście należy wtedy już wykupić OC, a po właściwej rejestracji zmienić w polisie nr rejestracyjny).
Dostosowanie S2000 do polskich przepisów - jest dużo różnych opinii na ten temat, trzeba sprawdzić własny egzemplarz, gdyż niekoniecznie trzeba będzie wszystkie poniżej wymienione elementy zmieniać/dodawać. Legendy głoszą, że są ponoć i tacy, co bez problemu jeżdżą bez żadnych modyfikacji.
Europejskie przepisy wymagają:
1. Musimy posiadać tylne światło przeciwmgielne. W przedlifcie EU jest zamontowane w zderzaku, który można wymienić na takową wersję, przy okazji będziemy mieć miejsce na jednorzędową tablicę rejestracyjną. W polifcie EU jest zintegrowane z lampami, a US ma w jego miejscu wsteczny - tu chyba najtaniej przerobić jeden wsteczny na przeciwmgielne. Należy pamiętać, że wersje US nie mają także przycisku w kabinie, ani wiązki do tych świateł;
2. Świateł mijania powinny być asymetryczne;
3. Przednie światła pozycyjne powinny mieć barwę biała;
[Ja zdecydowałem się na przeróbkę reflektorów AP1 dostosowując do p. 2 i 3 w firmie specjalizującej serwisem lamp, w tym celu musiałem dokupić używane przeźroczyste odbłyśniki, które zastąpiły pomarańczowe (osłaniają one światła pozycyjne i kierunkowskazy) - modyfikacja kompletu kosztowała około 850 zł. Jeśli ktoś zdecyduje się na podobną przeróbkę można wymienić także gniazda żarówek kierunkowskazów na te do tańszych i ogólnie dostępnych PY21W. Bez przeróbek trzeba kupić żarówki WY21W dostępne w niektórych sklepach motoryzacyjnym (na stacjach benzynowych nie posiadają takowych).
Prawdopodobnie reflektory w AP2 US, spełniają punkty 2 i 3.]
4. Reflektory ksenonowe o mocy 35W (takie montowano w S2000) powinny mieś system samopoziomowania i spryskiwacze (dla mocy 25W i strumieniu światła <2000 lm nie są wymagane). Reflektory z USA nie posiadają silniczków do regulacji poziomu, więc może łatwiej będzie kupić używane europejskie, a dodatkowo aby system działał należy też dokupić czujnik "przechyłu", jednostkę sterującą i połączyć wszystko.
PS Ponoć auta z Kanady są bliższe naszym przepisom niż z te USA - niestety nie znam konkretów.
Osobiście polecam dodatkowe mody wersji US:
- dezaktywowanie automatycznego włączania się klimatyzacji przy ustawieniu nawiewu na szybę, czasem nie da rady jej wtedy także wyłączyć (tak było w mojej z 2002 roku - myślałem że się coś popsuło i deska rozdzielcza otrzymała parę strzałów

- wymiana lusterek zewnętrznych na sferyczne EU - te z USA są płaskie mają mniejszy kąt widzenia,
- oczywiście nie należy zapomnieć o przestawieniu licznika z wartości podawanych w milach na kilometry - przyciskiem "SEL" na tablicy rozdzielczej.
Przydatne informacje:
- 10 pozycja w nr VIN nie określa roku produkcji, a rok modelowy (różnica ta zapewne dotyczy to aut wyprodukowanych pomiędzy październikiem a grudniem). Miesiąc i rok produkcji można sczytać z pierwszej linijki wklejki znajdującej się na "framudze" drzwi kierowcy.
- Radio w wersji US wyszukuje częstotliwości co 0.2 MHz (tj. np. kolejno: 87.9, 88.1, 88.3) - komuś może to nie pasować i trzeba będzie przestroić lub zmienić radio - mi to nie przeszkadza w ustawieniu stacji.