Check Engine - Resetowanie ECU

Baza wiedzy

Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez mgmako » 2009-12-03, 13:59

temat o esetowaniu ecu jest troche okrojony,
nie da sie znalezc informacji jak to zrobic.

Po zabawie z dolotem i odłaczeniu przeplywomierza (prawdopodobnie),
po ponownym podlaczeniu wywala mi check eng,
auto jezdzi normalnie.
Co zrobic?
mgmako
 
 

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez miyake » 2009-12-03, 14:08

Poprawić złączkę od przepływki... rozłączyć i podłączyć jeszcze raz... odpalić auto i pewnie zniknie.
Obrazek
miyake
miyake
 
 
Posty: 1619
Dołączył(a): 2009-06-27, 21:05
Lokalizacja: lubelskie
Rocznik S2000: 2005
Wersja: AP2

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez Rogal » 2009-12-03, 14:41

miałem to u mnie ... odpiąć i podpiąć jeszcze raz wszystkie czujniki (ten od temp dolotu też jak masz) i zrobić reset (ja ściągałem klemę z aku bo back-up zapamiętywał mi CEL-a)
Jeżeli widzisz ten post to masz szczęście bo pewnie zaraz zostanie skasowany!
Ten post to spam i NIE został wysłany zgodnie z żadną Ustawą tylko wbrew woli autora który nie ponosi żadnej odpowiedzialności za publikowaną treść.
Obrazek
Avatar użytkownika
Rogal
Klubowicz redliner
 
 
Posty: 3530
Dołączył(a): 2007-01-18, 23:05
Lokalizacja: Mielec / Kraków
Rocznik S2000: 2006
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez mgmako » 2009-12-03, 14:46

Moglbys opisac dokladnie kiedy odpiac czujniki (wlaczony wylaczony?)

Poki co jest tak ze po wlaczeniu zaplonu po 3 sek znika check na 0,2s i zapala sie na stale, slychac jakis przekaznik
pod maske w tym czasie

Co to back-up
Co to CEL
mgmako
 
 

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez Rogal » 2009-12-03, 14:56

CEL - check engine light !!
back-up - w puszce masz bezpiecznik tak opisany ... służy do resetu kompa

kiedy odpiąć ?? ... po otwarciu maski najlepiej ... na zgaszonym silniku bez kluczy w aucie ... potem sciągasz kleme na 30 sek .. zapinasz i jazda.
Jeżeli widzisz ten post to masz szczęście bo pewnie zaraz zostanie skasowany!
Ten post to spam i NIE został wysłany zgodnie z żadną Ustawą tylko wbrew woli autora który nie ponosi żadnej odpowiedzialności za publikowaną treść.
Obrazek
Avatar użytkownika
Rogal
Klubowicz redliner
 
 
Posty: 3530
Dołączył(a): 2007-01-18, 23:05
Lokalizacja: Mielec / Kraków
Rocznik S2000: 2006
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez mgmako » 2009-12-03, 15:47

rozumiem ze po sciagnieciu klemy zapinam wszystkie kabelki a potem dopiero kleme
mgmako
 
 

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez ElJay » 2009-12-03, 16:35

biedna białaska :(
pewnie źle podłączyłeś czujnik temperatury jak Rogal.
Obrazek
Burgundowa Strzała -> viewtopic.php?f=15&t=656
Avatar użytkownika
ElJay
Klubowicz redliner
 
 
Posty: 953
Dołączył(a): 2008-03-15, 15:46
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik S2000: 2007
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez Rogal » 2009-12-03, 17:41

najpierw odpinasz .. potem podpinasz wszystko ... potem reset czyli akcja z aku i działa


PS. Ja podpiąłem wszystko dobrze ... sam nie wiem dlaczego mi wywaliło CEL-a ?? ważne że już jest dobrze i od tamtej pory nie mam CEL-a
Jeżeli widzisz ten post to masz szczęście bo pewnie zaraz zostanie skasowany!
Ten post to spam i NIE został wysłany zgodnie z żadną Ustawą tylko wbrew woli autora który nie ponosi żadnej odpowiedzialności za publikowaną treść.
Obrazek
Avatar użytkownika
Rogal
Klubowicz redliner
 
 
Posty: 3530
Dołączył(a): 2007-01-18, 23:05
Lokalizacja: Mielec / Kraków
Rocznik S2000: 2006
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez mgmako » 2009-12-03, 17:58

Pomoglo, ja odpiałem wszsytko, potem kleme, potem zapialem wszytko, potem zapialem kleme.
Cela wywalilo bo chyba odpialem przeplywomierz z kluczekiem w stacyjce.
Teraz silnik troche inaczej chodzi:) moze musi sie nauczyc nowego paliwa:)
mgmako
 
 

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez Lukas G » 2009-12-03, 19:41

Dziwnie chodzi bo nikt nie napisal co zrobic po tym jak podepniesz kleme. A nalezy:
wylaczyc wszystko co moze pobierac prad, dmuchawe, swiatla, radio etc
uruchomic silnik, nie dodawac gazu, zostawic go na wolnych orbotach, zaczekac az dwa razy zalaczy sie wentylator chlodnicy (troche to trwa)
zgasic
Nastepne odpalenie i jazda to uczenie sterownika nowych warunkow pracy, jesli piierwsze kilka kilometrow przejedziesz wolno i spokojnie to auto pozniej bedzie mialo wyraznie mocniejszy dol. Jesli pierwsze kilometry przejedziesz dajac w palnik to w nastepstwie auto zrobi Ci sie bardzo czule na gaz denerwujace to jest troche w srednim zakresie obrotow. Ja jednak polecam druga opcje, zdecydowanie fajniej sie auto zachowuje.
Obrazek
-=Lukas G=-
Avatar użytkownika
Lukas G
Klubowicz redliner
 
 
Posty: 1392
Dołączył(a): 2008-01-06, 18:26
Lokalizacja: Radomsko
Rocznik S2000: 2001
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez jubikej » 2009-12-03, 20:02

w innym watku juz chyba o tym pisalismy
ex S2000 Obrazek
2013 RDX Obrazek
Avatar użytkownika
jubikej
Klubowicz redliner
 
 
Posty: 4002
Dołączył(a): 2009-10-30, 13:28
Lokalizacja: Gdynia
Rocznik S2000: 2001
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez Tomac » 2013-05-05, 10:45

Mam problem. Wczoraj montowałem heatshielda. OK. Zamontowałem ale po pół godziny jazdy wywaliło mi check'a. Jako że lepiej poczytać niż pytać sto razy o to samo to poczytałem o odpinaniu wszystkich kostek, potem odpięciu klemy, zapięciu wszystkich kostek i zapięciu klemy (bez kluczyka w stacyjce). Procedurę przeprowadziłem dwukrotnie i wszystko jest ok dopóki stoję w garażu i samochód chodzi na jałowym. Problem zaczyna się jak ruszam.. po 100/200 metrach jazdy wywala check engine. Nadmieniam że auto chodzi normalnie, za***rdala zdrowo i VTEC się załącza. O co chodzi jakby? Zostaje mi diagnostyka w ASO czy pomożecie? :]
Obrazek
Avatar użytkownika
Tomac
 
 
Posty: 1195
Dołączył(a): 2012-02-26, 16:50
Rocznik S2000: 2000
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez mike83 » 2013-05-05, 10:57

Może coś rozpiąłeś niechcący jak montowałeś tego shielda ? Daj focie spod maski to popaczymy co się tam mogło zepsuć .
Avatar użytkownika
mike83
Klubowicz redliner
 
 
Posty: 924
Dołączył(a): 2012-08-11, 20:48
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik S2000: 2000
Wersja: AP2

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez MArbas01 » 2013-05-05, 11:00

zrób samodiagnostykę ;)

jeden drucik i heja do kostki :)

poczytaj o tym,miganie checka liczysz /czy jakoś tak i sprawdzasz co to za błąd
na forum był gdzieś manual jak to robić i jak liczyć,ale po zmianie forum ciężko mi tu wszystko odnajdywać :P
Avatar użytkownika
MArbas01
Klubowicz redliner
 
 
Posty: 4732
Dołączył(a): 2008-07-30, 22:47

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez Tomac » 2013-05-05, 11:22

Obrazek
Avatar użytkownika
Tomac
 
 
Posty: 1195
Dołączył(a): 2012-02-26, 16:50
Rocznik S2000: 2000
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez K_iju » 2013-05-05, 11:36

stawiam na ,,mega odporny'' czujnik spalania stukowego.On wywala błąd po kilku km,nie od razu.
Avatar użytkownika
K_iju
Klubowicz redliner
 
 
Posty: 2344
Dołączył(a): 2009-04-21, 17:22
Lokalizacja: Ostrołęka
Rocznik S2000: 2004
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez mike83 » 2013-05-05, 11:41

Na zdjęciach wszytko ok więc jak Kiju mówi padł jakiś czujnik lub sonda
Avatar użytkownika
mike83
Klubowicz redliner
 
 
Posty: 924
Dołączył(a): 2012-08-11, 20:48
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik S2000: 2000
Wersja: AP2

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez Rogal » 2013-05-05, 11:51

zrób diagnostyke i zobaczysz co to ... trwa to 3 min i wszystko bedzie jasne

u mnie po montażu CAI też wywalało CEL ... problemem był czujnik który był montowany w dolot (nie wiem czy taki czujnik jest we wszystkich sukach czy tylko tych z DBW i VSA)
Jeżeli widzisz ten post to masz szczęście bo pewnie zaraz zostanie skasowany!
Ten post to spam i NIE został wysłany zgodnie z żadną Ustawą tylko wbrew woli autora który nie ponosi żadnej odpowiedzialności za publikowaną treść.
Obrazek
Avatar użytkownika
Rogal
Klubowicz redliner
 
 
Posty: 3530
Dołączył(a): 2007-01-18, 23:05
Lokalizacja: Mielec / Kraków
Rocznik S2000: 2006
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez Lukas G » 2013-05-05, 11:53

Stukowy +1 :>

Tomacu, jestem w radomiu dzisiaj, podjedz na wiejska to obadamy (wiejska juz przejezdna)
Obrazek
-=Lukas G=-
Avatar użytkownika
Lukas G
Klubowicz redliner
 
 
Posty: 1392
Dołączył(a): 2008-01-06, 18:26
Lokalizacja: Radomsko
Rocznik S2000: 2001
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez Tomac » 2013-05-05, 16:53

Spox.. lece Lukas do Ciebie :]

PS: dzięki koledzy za podpowiedzi. :cool:
Obrazek
Avatar użytkownika
Tomac
 
 
Posty: 1195
Dołączył(a): 2012-02-26, 16:50
Rocznik S2000: 2000
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez Tomac » 2013-05-05, 19:47

Po diagnozie u Lukasa potwierdziły się przypuszczenia. Rozjebany czujnik spalania stukowego. Jutro zamawiam nowy.
Obrazek
Avatar użytkownika
Tomac
 
 
Posty: 1195
Dołączył(a): 2012-02-26, 16:50
Rocznik S2000: 2000
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez Tomac » 2013-05-07, 17:25

Czujnik zmieniony. CHECK zniknął i już się nie zapala. Dzięki jeszcze raz wszystkim którzy pomogli :cool:
Obrazek
Avatar użytkownika
Tomac
 
 
Posty: 1195
Dołączył(a): 2012-02-26, 16:50
Rocznik S2000: 2000
Wersja: AP1

Re: Check Engine - Resetowanie ECU

Postprzez Tomac » 2013-05-08, 18:13

Dzisiaj zrobiłęm eksperyment bo nie dawało mi to spokoju. Oryginalny czujnik spalania stukowego od którego oddzieliła się częśc zielona podczas montażu heatshiela był praktycznie nieuszkodzony po za tym że się rozleciał na dwie części (plastikową i metalową z gwintem) W środku są dwa kabelki na zasadzie dotykowej. Postanowiłem złożyć ponownie ten czujnik jednocześnie przyklejająć częśc z plastiku (tą zieloną z niebieską uszczelką) do części metalowej. Włożyłęm go na miejsce świeżo kupionego zamiennika (który nota bene działa bez zarzutu) i.... DZIAŁA!!! CHECK'a nie wywala i jest super. Podsumowując: zostawiam u siebie OEM czujnik a ten który kupiłem dwa dni temu a jeżdził u mnie pół dnia mogę komuś po kosztach oddać. Jak nie będzie chętnego to nie ma problemu.. będę miał zapasowy ;) najważniejsze że jak się czujnik ropołowi to nie ma co panikować i od razu kupować nowy bo spokojnie można go złożyć (jak się rozpołowi tak jak u mnie) i będzie działał :]
Obrazek
Avatar użytkownika
Tomac
 
 
Posty: 1195
Dołączył(a): 2012-02-26, 16:50
Rocznik S2000: 2000
Wersja: AP1


Powrót do FAQ

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość