AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Tematy dotyczące silnika, jego sterowania, wydechu i przeniesienia napędu

AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Postprzez pablito_ip » 2018-04-05, 11:28

Cześć czołem.

Szukam przyczyny problemu w S2000 Ap1: do 6k obrotów (zanim załączy się Vtec) jedzie jak na moje normalnie, po przekroczeniu 6k rpm słychać 'uderzenie' Vtec-a, ale nie przyspiesza jak powinien - tzn. drze się a nie jedzie / za mało mocy.

Zawory w porządku (sprawdzanie luzy i wszystko gra), świece nowe. Filtr (dolot) ok.

Pali się check - błąd P0141 a więc O2 sensor (sonda ale jak rozumiem ta od Cata [chodzi mi po głowie zapchany Kat], innych błędów nie ma.

Silnik pracuje normalnie, łapie i trzyma temperaturę, obroty stabilnie, nie szarpie, nie przerywa itd. Spalanie PB w normie, nie dymi.

Podpowiedzcie pls gdzie zajrzeć i co sprawdzić. MAP sensor może być jeżeli nie wyświetla błędu?

Z góry dzięki za wskazówki.
Avatar użytkownika
pablito_ip
 
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2016-05-04, 11:42

Re: AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Postprzez Grzechuu » 2018-04-05, 13:39

Skasuj błąd sondy i wydaje mi się, że będzie okej.
Masz katalizator, czy test pipe?
Avatar użytkownika
Grzechuu
 
 
Posty: 374
Dołączył(a): 2010-03-02, 22:24
Lokalizacja: Poznań
Rocznik S2000: 1999
Wersja: AP1

Re: AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Postprzez pablito_ip » 2018-04-05, 14:31

Błąd jest na stałe (problem z sondą 2 bank [od kata]). Tyle że jak się nie mylę to ona nie odpowiada za skład mieszanki itd (od tego jest pierwsza przed katem)?

Mam coś ala test pipe (czy tam zwykłą rurkę przelotową albo tłumik) zamiast katalizatora.

Problem z brakiem mocy jak już pisałem wyżej jest tylko na Vtecu (jak się już załączy od 6k rpm)- wtedy silnik z trudem ciągnie do 8k, nie wspominając o 9.
Avatar użytkownika
pablito_ip
 
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2016-05-04, 11:42

Re: AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Postprzez Piotrulec » 2018-04-05, 14:39

sprawdził bym wydajność pompy paliwa, bo tego ci ecu nie wywali
Ostatnio edytowano 2018-04-09, 11:14 przez Piotrulec, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Avatar użytkownika
Piotrulec
 
 
Posty: 2460
Dołączył(a): 2008-07-28, 23:06
Lokalizacja: Grodzisk Maz.

Re: AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Postprzez Karol » 2018-04-05, 19:32

Filtr paliwa bym wymienił profilaktycznie, nawet jak nie to, to warto. (może zanim ruszysz kolejną rzecz, niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni, ale ->) Można by sprawdzić układ sterowania VTEC, czy np. siateczka nie jest zasyfiona?
Obrazek
Avatar użytkownika
Karol
 
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2017-03-19, 22:50
Lokalizacja: Gdynia
Rocznik S2000: 2002
Wersja: AP1

Re: AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Postprzez pablito_ip » 2018-04-06, 10:43

Dzięki - zerknę. Gdzieś przy głowicy się znajduje pewnie? Poszukam i zobaczę w jakim jest stanie.
Avatar użytkownika
pablito_ip
 
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2016-05-04, 11:42

Re: AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Postprzez Karol » 2018-04-06, 13:02

Zdaje się, że jak zaznaczone.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Karol
 
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2017-03-19, 22:50
Lokalizacja: Gdynia
Rocznik S2000: 2002
Wersja: AP1

Re: AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Postprzez pablito_ip » 2018-04-09, 10:53

Sprawdziłem sterowanie Vteciem - wszystko w porządku, zawór czysty.

Z innych:
podmienione cewki - nie pomogło

podmieniony Map sensor - bez zmiany

podmieniony zawór PCV - również bez efektu.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
Avatar użytkownika
pablito_ip
 
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2016-05-04, 11:42

Re: AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Postprzez Piotrulec » 2018-04-09, 11:15

Piotrulec napisał(a):sprawdził bym wydajność pompy paliwa, bo tego ci ecu nie wywali


sprawdziłeś ?

wszystkie czujniki osprzętu gdyby były uszkodzone, wywalały by błędy
Obrazek
Avatar użytkownika
Piotrulec
 
 
Posty: 2460
Dołączył(a): 2008-07-28, 23:06
Lokalizacja: Grodzisk Maz.

Re: AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Postprzez pablito_ip » 2018-04-09, 12:37

Jak sprawdzić jej wydajność? Gdzie z tym podjechać?
HDS potrzebny ?
Avatar użytkownika
pablito_ip
 
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2016-05-04, 11:42

Re: AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Postprzez Piotrulec » 2018-04-09, 12:48

potrzebny manometr do sprawdzania ciśnienia paliwa , czasem widać po świecach że mają inny kolor jak paliwa mało
Obrazek
Avatar użytkownika
Piotrulec
 
 
Posty: 2460
Dołączył(a): 2008-07-28, 23:06
Lokalizacja: Grodzisk Maz.

Re: AP1 nie jedzie jak powinna na VTECU

Postprzez pablito_ip » 2018-04-09, 12:55

Dzięki , sprawdzę i to
Avatar użytkownika
pablito_ip
 
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2016-05-04, 11:42


Powrót do Silnik i napęd

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość